Slaapstoornissen: Soorten en Symptomen

Pexels

Een goede nachtrust is essentieel voor onze gezondheid en ons welzijn. Helaas ervaren veel mensen problemen met slapen, wat kan duiden op een slaapstoornis. Slaapstoornissen kunnen invloed hebben op hoe lang je slaapt, hoe diep je slaapt en hoe uitgerust je je overdag voelt. Hieronder bespreken we verschillende soorten slaapstoornissen en hun kenmerken.

Circadiane ritme slaapstoornis

Bij een circadiane ritme stoornis is je slaap-waakritme verstoord. Dit kan gebeuren bij mensen die nachtdiensten werken of een onregelmatig slaapschema hebben. Het lichaam raakt gewend aan een ander ritme dan de natuurlijke dag-nachtcyclus, waardoor je op ongebruikelijke tijden moe of wakker wordt.

Insomnia

Slapeloosheid, oftewel insomnia, is de meest voorkomende slaapstoornis. Mensen met insomnia hebben moeite met in slaap vallen, blijven vaak lang wakker of worden te vroeg wakker zonder weer in slaap te kunnen vallen. Chronische slapeloosheid duurt langer dan drie maanden en treft ongeveer tien procent van de Nederlandse bevolking.

Hypersomnia

Hypersomnia is het tegenovergestelde van insomnia. Mensen met deze aandoening voelen zich overdag extreem slaperig, ondanks dat ze voldoende slaap krijgen. Ze hebben moeite met opstaan, voelen zich voortdurend moe en kunnen overdag spontaan in slaap vallen.

Narcolepsie

Narcolepsie is een neurologische slaapstoornis waarbij de hersenen te weinig ‘wakker signalen’ geven of plotseling ‘slaapsignalen’ uitzenden. Dit leidt tot onverwachte slaapaanvallen overdag. Mensen met narcolepsie kunnen ondanks voldoende nachtrust extreem slaperig blijven en ’s nachts onrustig slapen.

Slaapgerelateerde ademhalingsstoornissen

Bij slaapgerelateerde ademhalingsstoornissen wordt de ademhaling tijdens de slaap verstoord. De bekendste vorm is slaapapneu, waarbij de ademhaling tijdelijk stopt. Dit zorgt ervoor dat het lichaam vaker kort wakker wordt, wat de slaapkwaliteit vermindert en overdag leidt tot vermoeidheid.

Slaapgerelateerde bewegingsstoornissen

Deze stoornissen veroorzaken ongecontroleerde bewegingen tijdens de slaap, zoals knarsetanden of plotselinge bewegingen van de ledematen. Hoewel ze niet altijd de slaap onderbreken, kunnen ze de slaapkwaliteit verminderen en leiden tot vermoeidheid overdag.

Rusteloze benen (RLS)

Rusteloze benen, ook wel Restless Legs Syndrome (RLS) genoemd, veroorzaakt een onaangenaam gevoel in de benen en een sterke drang om te bewegen, vooral ’s avonds en ’s nachts. Dit maakt het moeilijk om in slaap te vallen en kan de slaap meerdere keren per nacht verstoren.

Parasomnie

Parasomnieën zijn slaapstoornissen waarbij mensen ongewenst gedrag vertonen tijdens de slaap, zoals slaapwandelen, slaapangsten of slaapverlamming. Dit komt voor wanneer iemand gedeeltelijk wakker is, maar zich niet bewust is van zijn acties.

Pexels

Nachtmerriestoornis

Iedereen heeft wel eens een nachtmerrie, maar als deze regelmatig en intens zijn, kan er sprake zijn van een nachtmerriestoornis. Mensen worden angstig wakker uit realistische, beangstigende dromen en kunnen hierdoor slaapproblemen ontwikkelen.

Conclusie

Slaapstoornissen kunnen een grote invloed hebben op de kwaliteit van leven. Als je regelmatig slaapproblemen ervaart, is het verstandig om advies in te winnen bij een specialist. Een gezonde slaaproutine, ontspanning en een goede slaaphygiëne kunnen helpen om een betere nachtrust te krijgen. Door slaapstoornissen tijdig te herkennen en aan te pakken, kun je jouw nachtrust en algehele welzijn aanzienlijk verbeteren.

Meer informatie over slaapproblemen vind je op de website van Psyned.

Études beperkt zich niet tot het verleden – wij zijn gepassioneerd door de baanbrekende ontwerpen die onze wereld vandaag de dag vormgeven.