Verhalen van gebruikers

Slapeloze nachten? Dominique (40) probeert online cognitieve gedragstherapie.

Slaapproblemen kunnen je leven erg beheersen. Journalist Dominique Prins (40) vertelt hier haar verhaal, vanaf haar jonge jaren was ze al naar het plafond lag te staren, had er genoeg van. Ze wou er iets aan veranderen en schreef zich in voor online cognitieve gedragstherapie. Gaat dit haar dan eindelijk helpen?

Pexels

Wetenschap?

Onderzoek naar Cognitieve gedragstherapie bewijst dat deze therapie, online en face-to-face, veel kan helpen voor mensen die slapeloosheid ervaren. Het idee is dat je begrijpt waar je slaapproblemen vandaan komen. En voor jezelf ontdekt wat er tegen werkt en wat niet. Ondanks haar twijfel hierover gokte ze er wel op en probeerde ze het een kans te geven. Een mooie optie voor haar om eventueel haar slaapritme onder controle te krijgen.

Cognitieve gedragstherapie richt zich niet alleen op gewoonten, maar ook op de mentale processen die bijdragen aan slechte slaap. Het combineren van technieken zoals ontspanningsoefeningen, gedachten herstructureren en slaaphygiëne maakt deze therapievorm uniek en effectief voor de desbetreffende persoon. Daarnaast biedt online therapie een flexibele oplossing voor mensen met een drukke agenda of beperkte toegang tot fysieke behandellocaties.

Dominique’s ervaring.

Tijdens de therapie kreeg Dominique een opdracht om uit te voeren. Een slaapdagboek bijhouden. Hier moest ze alles noteren. Het moment dat ze het licht uitdeed tot de momenten dat ze ’s nachts wakker werd. Dit vond ze best confronterend. “Hoe meer ik over slapen nadenk, hoe moeilijker het wordt,” zei ze. Toch gaf dit haar mooie inzichten op haar slaapgewoontes.

Wat ze fijn vond aan online therapie was dat alles overzichtelijk en makkelijk terug te lezen is. Maar ook ervaarde ze een minpunt. Het face-to-face praten met een echte therapeut. Als ze door drukte haar dagboek niet bijhield, was er niemand die haar eraan kon herinneren. Het persoonlijke contact had haar wellicht meer motivatie kunnen geven om consistent te blijven.

Resultaat

Ondanks dat Dominique’s slapeloosheid niet volledig wegging, was ze blij verrast met het hele proces. Het verdiepen in haar slaapgewoontes gaf haar meer inzicht in haar slaapproblemen en eventuele oplossingen hiervoor. Of ze er nu voor kiest om persoonlijk of online aan de slag te gaan, bewustzijn en doorzettingsvermogen zorgen voor de echte verandering. Daarbij benadrukt haar verhaal dat het proces even belangrijk kan zijn als het resultaat, omdat het leren begrijpen van slaapgewoonten de eerste stap is naar verbetering. Dit bewijst dat je altijd kunt werken aan vooruitgang, zelfs in kleine stappen.

Pexels

Wellicht vind je dit herkenbaar klinken, als jij met kleine stappen wilt beginnen, zoals een slaapdagboek bijhouden;